KDH má troch kandidátov do volieb predsedu PSK

05.01.2005 Celý región

Z trojice Dušan Hruška z Prešova, František Orlovský zo Starej Ľubovne a Pavol Tarcala z Bardejova by mal vzísť kandidát Kresťanskodemokratického hnutia (KDH...
Z trojice Dušan Hruška z Prešova, František Orlovský zo Starej Ľubovne a Pavol Tarcala z Bardejova by mal vzísť kandidát Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) pre tohoročné voľby predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Vyberú ho na zasadnutí Krajskej rady KDH v Prešove do konca januára t. r.

nformoval o tom 4. januára na tlačovej konferencii v Prešove člen predsedníctva KDH za Prešovský kraj a poslanec Národnej rady SR Jozef Šimko zo Stropkova. \"Budeme sa snažiť vytvoriť také volebné koalície, aby sme boli úspešní, \" povedal. Spolu s ďalším členom rokovacieho tímu Stanislavom Kahancom, takisto poslancom NR SR za KDH z Prešove, konštatoval, že koalíciu vylučujú len s Komunistickou stranou Slovenska. \"Je to o konkrétnych ľuďoch a o vzťahoch, \" doplnil Kahanec.
Za najbližšieho partnera považujú Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu (SDKÚ). \"Veríme, že aj oni nás tak vnímajú, \" naznačil Kahanec isté pnutie medzi oboma subjektmi ešte z volebných rokov 2001 a 2002. Šimko na svojom príklade pripomenul, že v roku 2001 bola dohoda medzi SDKÚ a KDH a podpore jediného kandidáta Juraja Kopčáka, pričom ešte pred voľbami sa v jeho prospech na základe tejto dohody vzdal práve Šimko.
Hruška a Tarcala sú v tomto volebnom období poslancami vyššieho územného celku (VÚC), Orlovský primátorom Starej Ľubovne.
Z iných politických subjektov oznámila ako prvá strana Smer, že podporí do volieb ako svojho kandidáta terajšieho predsedu VÚC Petra Chudíka, zvoleného ako člena Hnutia za demokratické Slovensko, neskôr zakladateľa Ľudovej únie, dnes však nezávislého bez straníckeho členstva. Po zlúčení so Stranou demokratickej ľavice je však táto otázka podľa viacerých zdrojov otvorená.
SDKÚ by mala mať asi v januári primárky, z ktorých by vzišiel volebný kandidát na predsedu PSK. Na verejnosti sa zatiaľ nespomína žiadne meno.
(jj)
 

Vyberte región